Troep van een ander

“Dus je ruimt gewoon die troep van een ander op?”
“Nou,” probeer ik nog uit te leggen aan een vriendin, “dat ligt wel iets anders hoor.”
En dan hoor ik mijzelf praten over het beroep waar ik dit jaar mee begonnen ben: de professional organizer. Een ontzettend mooi, dankbaar en opkomend beroep in Nederland. Ik ruim niet zomaar troep van een ander op. Die zogenaamde troep kan voor iemand een andere betekenis hebben. Vaak zit er veel meer achter dan wij op het eerste gezicht in de gaten hebben: een verbroken relatie, emotioneel verbonden zijn aan spullen van je overleden ouders of partner, stress bij een verhuizing, langdurig ziek zijn, niet lekker in je vel zitten, een burn-out hebben of altijd al moeite hebben gehad met het creëren van overzicht.

Diepgang
Er zit zoveel meer diepgang in dan ‘zomaar een beetje rommel opruimen.’ Dat heb ik echt gemerkt! Als spullen een last zijn geworden, is het mijn taak als professional organizer om die last uiteindelijk weg te nemen. Dat kan zijn in een kast, een kamer of zelfs een hele woning. Door samen aan de slag te gaan heb je een stok achter de deur gekregen en sta je er niet meer alleen voor. Spullen kosten tijd, ruimte, energie, geld, aandacht en bewegingsvrijheid. Letterlijk! De kunst is om persoonlijke begeleiding te geven waarbij de ander zelf de regie blijft houden. Goed luisteren naar wat de ander wil en goed kijken en inspelen op de verschillende situaties. Een goede vriendin of een lieve moeder kunnen soms emotioneel te dichtbij staan om samen met jou goede keuzes te maken.

Professional organizer
Met een professional organizer kun je samen praten, overleggen, lachen, huilen en herinneringen ophalen. Er wordt steun geboden waar dat nodig is. Je gaat echt aan de slag met je spullen. Er wordt in stapjes steeds meer overzicht gecreëerd. Door de aangeleerde strategie kun je leren hoe je zelf op een gestructureerde manier de spullen om je heen een plaats kunt geven. Bij opruimen na verlies van een dierbare ben je tijdens en na het opruimen bezig met je eigen rouwproces. Wat een waardevolle ervaring zal dat geven.

Doel
Elke situatie is anders, maar het opruimen heeft als doel om in je huis weer rust, ruimte en overzicht terug te krijgen. Alles heeft een plek en er is rust om je heen. 
Dus waarom ruim ik die troep bij de ander op? Gewoon, omdat ik kan helpen! Aarzel niet om mij in te schakelen zodat we samen aan de slag kunnen. Ik ben blij dat ik wat voor jou kan betekenen!

Voorbeeld:
Achter de kastdeurtjes is vaak te zien hoe iemand daadwerkelijk opruimt. Hierboven een kastruimte vóór het opruimen en hieronder dezelfde kastruimte ná het opruimen. Het proces van uitruimen, keuzes maken, wegdoen, afscheid nemen van spullen, ordenen en sorteren is niet te zien op de foto. Maar dat proces was er wel en is juist zo belangrijk. Zeg eens eerlijk: bij welke foto krijg jij een rustiger gevoel?